Jurgita Navikienė

Jurgita Navikienė

Jurgita Navikienė. 2022 metais didės ir MMA, ir NPD

Publikuota: 2020-10-19

Metams artėjant į pabaigą, svarstomas sekančių metų valstybės biudžetas. Dažniausiai svarstoma dėl minimalios mėnesio algos (MMA) minimalaus valandinio atlygio (MVA) didėjimo. Taip atsitiks ir 2022 metais – MMA sieks 730 eurų, o MVA – 4,47 eurus. Vadinasi, jau dabar reikėtų įvertinti galimus pokyčius dėl šių dydžių augimo. Keletas jų:

• Kiek bus konkrečioje įmonėje darbuotojų, kuriems teks didinti mėnesio algą ar valandinį darbo užmokestį, nes šiuo metu taikomi dydžiai jau bus per maži?
• Didės ir kiti mokesčiai, kurių apskaičiavimo bazė skaičiuojama nuo MMA: privalomojo sveikatos draudimo įmokos savarankiškai dirbantiems asmenims.
• Teks daugiau primokėti iki valstybinio socialinio draudimo įmokų „grindų“ ne visą darbo laiką dirbantiems asmenims ir gaunantiems mažiau MMA darbo užmokesčio.

NPD (neapmokestinamasis pajamų dydis) taikomas iki tam tikro dydžio mėnesio ar metinių pajamų, taikomas darbo santykių ir joms prilygintoms pajamoms. 2022 metams finansų ministerija, planuodama sekančių metų valstybės biudžetą, siūlo NPD didinti tik mažiausias pajamas gaunantiems asmenims, t.y., mėnesio NPD didinti iki 460 eurų, tačiau šis dydis būtų taikomas tik iki vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio šalies ūkyje uždirbantiems asmenims. Kas uždirbs daugiau, tam bus taikoma šiuo metu taikomas 400 eurų NPD per mėnesį ir šiuo metu galiojanti neapmokestinamąsias pajamas apskaičiuojanti formulė.

Jurgita Navikienė, mokymų įmonės COUNTLINE lektorė.