Countline Law
Mokymai skirti: Viešajam sektoriui, Privačiam sektoriui
Seminaras.
Nuotolinis seminaras.

2022-2023 metų Darbo kodekso pakeitimai. Apibendrinantis seminaras

Registruotis telefonu
Darbo dienomis: 08:00 – 17:00
Registruotis
  • 5 ak. val.
      Kaina: 110 – 120€ (+ PVM)

Laikas ir vieta

Mokymai jau praėjo, tačiau jei norėtumėte nepraleisti informacijos apie naujai paskelbtas datas, rekomenduojame užsisakyti šių mokymų priminimą

;

Užpildykite užklausos formą (Renginys pasibaigęs)

  • Hidden

Investicijos į žinias atsiperka! Dalyvaukite mokymuose su kolegomis ir gaukite nuolaidą:

  • Dalyvaujant 2 dalyviams taikoma 5 % nuolaida
  • Dalyvaujant 3 dalyviams taikoma 10 % nuolaida
  • Dalyvaujant 4 dalyviams taikoma 15 % nuolaida
  • Dalyvaujant 5 dalyviams taikoma 20 % nuolaida

Domina mokymai didesnei dalyvių grupei? Susisiekite ilma.macaitiene@countline.lt arba telefonu +370 5 205 3292

Apie seminarą

2022 m. buvo gausūs Darbo kodekso ir darbo santykius reglamentuojančių teisės aktų pakeitimų. Vieni iš svarbiausių, įsigaliojusių 2023 m.:

  • 2023-01-01 įsigaliojo DK 135 straipsnio pakeitimai, įtvirtinantys iki 5 darbo dienų per metus savišvietos atostogų. Kaip tinkamai įgyvendinti: pranešimo terminai, skaidymas, mokamos ar nemokamos, dokumentavimas?
  • 2023-01-01 įsigaliojo Darbo kodekso pakeitimai, kuriais sudarytos galimybės pasirinkti vaiko priežiūros trukmę 18 mėn. arba 24 mėn. bei gauti neribojamo dydžio pajamas iš individualios veiklos, įtvirtintos neperleidžiamos 2 mėnesių vaiko priežiūros atostogos abiem tėvams, o taip pat suteikiama galimybė tėvystės atostogas skaidyti į dvi dalis.
  • 2023-01-01 įsigaliojo Darbo kodekso 112 straipsnio pakeitimas, susijęs su valstybės ar savivaldybės įstaigos darbuotojais, įtvirtinantis sutrumpintą 32 valandų per savaitę darbo normą taikomą vienam iš tėvų ar globėjų iki vaikui sukanka treji metai.
  • 2023-02-01 įsigaliojo įsakymas Nr. A1-43, kuriuo padidintas delspinigių dydis iki 0,1 proc. (buvo 0,08 proc.), taikomas darbo santykiams nepasibaigus, kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos.
  • VRM yra parengusi nutarimo Nr. 496 pakeitimo projektą, kuriuo siūloma kompensuoti tam tikrų kategorijų darbuotojams nukrypimus nuo normalių darbo sąlygų ir suteikti papildomas atostogas pailsėti ir darbingumui susigrąžinti.

Seminaro metu lektorius aptars ir teisės aktų pokyčius, įsigaliojusius 2022 m., kurie sukelia klausimų net ir ilgametę patirtį turintiems specialistams, tokius kaip:

  • DK pakeitimai, kuriais įtvirtintos priekabiavimo ir smurto prevencijos priemonės darbo vietoje.
  • DK pakeitimai, kuriais sumažintas kompensacijos dydis nuo 50 iki 30 proc. bazinio darbo užmokesčio, darbuotojams dirbantiems kilnojamo pobūdžio ar su kelionėmis bei pervežimu susijusį darbą.
  • Darbo kodekso 47 straipsnio pakeitimai, detaliau reglamentuojantys prastovų paskelbimo ir atšaukimo tvarką ir terminus bei dalinės prastovos apmokėjimą.
  • DK pakeitimai, susiję su prašymais išnagrinėti darbo ginčą dėl teisės bei informacinių ir elektroninių ryšių technologijų naudojimu
  • Darbo kodekso pataisos, pakeitusios terminuotos darbo sutarties, susitarimo dėl išbandymo, komandiruočių dokumentų, ne viso darbo laiko ir nuotolinio darbo reglamentavimą.
  • Nuo 2022-08-01 patrigubinti darbo sutarčių nutraukimo įspėjimo terminai, darbuotojams, pateikusiems išrašą dėl ligos, įtrauktos į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą sunkių ligų sąrašą.
  • Darbo kodekso pakeitimas dėl darbdavio pareigos pateikti darbuotojui informaciją vykstant į ilgiau nei 28 dienas trunkančią komandiruotę į ES ir EEE valstybes.
  • Nutarimo „Dėl dienpinigių ir kitų komandiruočių išlaidų apmokėjimo“ pakeitimai, įtvirtinantys galimybę apskaičiuoti mažesnius dienpinigius bei pakeičiantys išmokėjimo tvarką pagal objektyvius kriterijus.

Siekiant užtikrinti pagrindinių DK pakeitimų įgyvendinimą, VDI atnaujino 4 kontrolinius klausimynus, įsigaliojusius 2022-11-01, dėl darbo užmokesčio ir kitų su darbo santykiais susijusių išmokų mokėjimo, išbandymo termino laikymosi, diskriminacijos sampratos išplėtimo bei smurto ir priekabiavimo prevencijos įgyvendinimo priemonių užtikrinimo. Taip pat 2023-01-01 įsigaliojo įsakymo Nr. EV-96 pakeitimai, kuriais įtvirtintas naujas klausimynas dėl smurto ir priekabiavimo darbe prevencijos bei nauja redakcija išdėstytas klausimynas dėl komandiravimo nustatymo.

Tikėtina, kad dėl blogėjančios ekonominės padėties šalyje, šiemet apie grupės darbuotojų atleidimus gali pranešti daugiau įmonių. Todėl įmonėms svarbu įvertinti su kokiomis kliūtimis jos gali susidurti bei į ką svarbu atkreipti dėmesį, planuojant grupės darbuotojų atleidimus.

  • Ar tinkamai taikote pasikeitusias nuostatas praktikoje?
  • Kokią informaciją darbdaviai privalo teikti VDI?
  • Ką turi žinoti darbdavys dėl vidaus tvarkų parengimo?
  • Į ką svarbu ypatingai atkreipti dėmesį, siekiant išvengti ginčų ar ilgai trunkančių teisminių procesų?
  • Ar reikalingas darbuotojo sutikimas keičiant jo darbo laiką?
  • Kokie ypatumai ir sąlygos norint keliems darbdaviams įdarbinti vieną darbuotoją?
  • Ar darbuotojas privalo atlyginti darbdavio patirtas išlaidas jo kvalifikacijos tobulinimui?
  • Kokios dažniausiai praktikoje kylančios problemos dirbant iš namų? Kaip darbdaviui jas spręsti?
  • Kokiais atvejais didesnę atsakomybę dėl darbo iš namų turi prisiimti darbdavys, o kada darbuotojas?
  • Kaip išvengti ginčų su darbuotojais dėl mažesnių dienpinigių?

Be minėtų klausimų ir teisės aktų pakeitimų, seminare bus apžvelgta naujausia ir aktualiausia teismų praktika, analizuojamos praktikoje kylančios klaidos įgyvendinant naujausius DK pakeitimus.

Temos

  1. Darbo kodekso pakeitimai nuo 2022-08-01 iki 2023-01-01:
    • Naujos garantijos darbuotojams auginantiems vaikus;
    • Naujos pareigos darbdaviams psichologinio smurto prevencijos srityje;
    • Nauja kompensacijų tvarka darbuotojams, dirbantiems kilnojamojo pobūdžio darbą ar darbą atliekamą lauko sąlygomis;
    • Darbo sutarčių nutraukimo pakeitimai.
  2. Kitų teisės aktų pakeitimai, susiję su dienpinigių nustatymo tvarka ir kt.;
  3. Darbo sutarčių keitimas įsigaliojus pakeitimams.
  4. Aktuali teismų praktika dėl darbo santykių sudarymo bei vykdymo;
  5. Darbo sutarties nutraukimas – išsamūs komentarai ir įžvalgos.

SEMINARO PROGRAMA PARUOŠTA PAGAL ŠIUOS TEISĖS AKTUS IR JŲ PAKEITIMUS:

ŽINIOMIS DALINASI

Mantas Mikalopas

Mantas Mikalopas yra advokatų profesinės bendrijos „iLAW“ partneris, advokatas. Pagrindinės advokato praktikos sritys: darbo, įmonių, sutarčių bei reklamos teisė, civilinės atsakomybės taikymas ir atstovavimas teisminiuose ginčuose. Mantas Mikalopas taip pat teikia teisines konsultacijas įvairiose visuomenės informavimo priemonėse, veda įmonių vidinius ir atviruosius mokymus. 2013-2015 m. dėstė darbo teisės paskaitas ir vedė seminarus Kazimiero Simonavičiaus universitete, nuo 2017 m. rugsėjo dėsto verslo teisę ISM vadybos ir ekonomikos universitete.Tarptautinio teisės žinyno „Chambers Europe“ paskelbtame 2016 m. geriausių advokatų kontorų ir teisininkų reitinge advokatų kontora „iLAW“ buvo įvertinta kaip viena iš lyderiaujančių teisės firmų darbo teisės srityje, o advokatas Mantas Mikalopas išskirtas kaip darbo teisės ekspertas. Šis advokatas žinyne „Chambers Europe“ įvardijamas kaip kylanti žvaigždė Lietuvos darbo teisės rinkoje, jis yra pelnęs klientų pripažinimą dėl to, kad „ieško sprendimų, o ne tik išvardija galimybes“. Mantas Mikalopas taip pat yra Lietuvos Respublikos darbo kodekso komentaro bendraautoris.

Tiesioginė seminaro transliacija

Seminarai transliuojami „ZOOM“ platformoje. Užtenka turėti kompiuterį ar mobilųjį įrenginį – telefoną ar planšetę (su internetu ir garso sistema). Dalyviai, apmokėję sąskaitą, dieną prieš seminarą el. paštu gauna nuorodą ir prisijungimo instrukciją. Kilus nesklandumams, visuomet galėsite kreiptis į mūsų IT specialistus, kurie padės prisijungti prie seminaro.

VIDINIAI MOKYMAI

Organizuojame ir vedame vidinius mokymus įmonėms ir organizacijoms įvairiomis temomis. Taip pat konsultuojame individualiai. Jei domina mokymai šia ar kita tema Jūsų darbuotojams, prašome susisiekti – aptarsime Jūsų poreikius, suderinsime patogų laiką bei mokymų trukmę ir formą.

Mokymai gali vykti Jums patogioje vietoje ar nuotoliniu būdu. Esant poreikiui, Jūsų įmonei paruošime individualią mokymų programą.
Susisiekite užpildydami formą, el. paštu mokymai@countline.lt arba tel. +370 5 263 9922.

Susisiekti 

Seminaro informacija

PROGRAMA

10:00-14:45 Seminaro trukmė
9:30-10:00 Nuotolinė registracija
12:00-13:00 Pietų pertrauka

PAPILDOMA INFORMACIJA

Pažymėjimas
Kiekvienas seminaro dalyvis gauna el. pažymėjimą.
Mokymo medžiaga
Kiekvienas seminaro dalyvis gauna seminaro medžiagą.

Laikas ir vieta

Mokymai jau praėjo, tačiau jei norėtumėte nepraleisti informacijos apie naujai paskelbtas datas, rekomenduojame užsisakyti šių mokymų priminimą

;

Užpildykite užklausos formą (Renginys pasibaigęs)

  • Hidden